Tiksliai nėra žinoma, kur ir kada atsirado humusas. Viena versija tvirtina, jog ankstyviausias humuso paminėjimas siekia XIII amžių ir Kairo miestą Egipte. Nors humuso kilmė iki galo neaiški, jis laikomas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Šiandien savo nacionaliniu patiekalu jį laiko Egiptas, Graikija, Izraelis, Jordanija, Libanas, Palestina, Sirija, Turkija. Negana to, humusas dabar taip išpopuliarėjęs, jog yra itin mėgstamas daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje.
Pagrindinės humuso sudedamosios dalies – avinžirnių – nauda apibūdinama paprastai. Tai ir patiekalas, ir užkandis, dažnai padėsiantis išspręsti galvosūkį, ką užkasti, jog paskui netektų gailėtis. „Avinžirniai turi kur kas didesnę maistinę naudą nei kiti ankštiniai augalai, jie savo maistinėmis savybėmis aplenkia net ir juodąsias pupeles.
Sviestą sumuštiniuose pakeiskite humusu. Ant tokio humuso sutepto sumuštinio dėkite įvairiausias daržoves, daigus, žalumynus, sėklas, riešutus. Tiks ir keptas ar virtas kiaušinis, sūriai, vytintas kumpis. Beje, duoną ar batoną prieš ruošiant sumuštinius galite paskrudinti.
Mėgaukitės humusu tiesiog su šviežiomis daržovėmis (kokiomis tik mėgstate – paprikomis, morkomis, agurkais ir t. t.) ar orkaitėje keptomis daržovėmis.